Information / Pelspleje terriers

Pelspleje terriers.

Terrieren skal trimmes første gang ved 4 mdrs. alderen (hvalpetrim). Den Skotske terrier, Sealyham og Ceskyterrier skal klippes med maskine i hoved, front og spejl.
Kerry Blue og Bedlingtonterrier klippes i hoved, front og spejl med maskine, resten håndklippes. Øvrige terriers bør trimmes overalt, dvs. hoved, front, spejl samt krop.
Man bør sikre sig, at terrieren bliver trimmet, ikke klippet!

Denne procedure er noget langsommelig, men det er vigtigt for hunden. Frisøren fjerner de døde hår med et "hvast" redskab. Tilbage er ren underuld, som giver plads for dannelse af ny en pels. Ved klipning af terrieren skæres hårene over, underuld og dækpels blandes, så pelsen bliver blød og mister, den for terrieren, karakteristiske dækpels der er hård! - og skyr vind og vejr.

Hvor tit bør terrieren trimmes?
Det er bedst for hunden at blive trimmet regelmæssigt.
Derved opnåes en vis trimmemodning, og pelsen bliver for frisøren nemmere at arbejde med, underulden som regel god, og processen mindre vanskelig for hunden. Generelt kan man regne med trim hver 4. måned, i nogle tilfælde hver 4½ måned. I andre tilfælde dog længere eller kortere tid, alt afhængig af hundens pelsstruktur. Man kan regne med at både efterårs- og forårspelse sjældent er af god kvalitet, og derfor kan man i denne periode give ekstra tilskud af B-Vitaminer.
Dette bør dog gives med forsigtighed!

Eftertrim
Eftertrim bør gives på de terriers, der danner hurtigere underuld end andre. Derfor kan en mindre behandling foretages 6-8 uger efter grundtrimningen. Specielt kan det anbefales ruhårede Foxterriers, Lakeland og Skotske. Det er sjældent nødvendigt for Airedaleterriers. Eftertrim kan populært kaldes en "afpudsning" af pelsen dvs., at man fjerner al overflødig underuld, så den nye pels ligger blank og ru på huden. Efter denne eftertrim bør hunden gå 4- 4½ måned inden den atter skal trimmes.

Udstillingstrim
Udstillingstrim foretages oftere end end hverdagsrim og bør planlægges i god tid sammen med frisøren. Udstillingstrimningen skal først påbegyndes efter en grundtrimning og eftertrim. Aftal derfor udstillingstrim med frisøren ca. ½ år før udstillingen.

Vask ALDRIG en terrier inden trim
En terrier bør aldrig vaskes, men kun rengøres ved børstning. Ved vask mister den stride pels kvalitet, den bliver blød, underulden rejser sig ind i dækhårene, og det er derfor næsten umuligt for frisøren at få de døde ækhår af, hvilket er til stor gene for hunden og kan forårsage eksem, som det også sker ved klipning af terrieren.
Benhår og skæg kan dog vaskes, blot ikke lige før en trimning.

Eksem
Eksem er ofte arveligt betinget og kan afhjælpes med en god tim. Der skal gøre ejeren
opmærksom på problemet, så frisøren kan forsøge at behandle pelsen bedst muligt.
Klipning er en dårlig løsning på problemet, da det kun gør ondt værre! Eksem kan også skyldes, at hunden har gået for længe utrimmet, eller for højt protein-indhold i maden.

Den daglige pelspleje
En terriers pels bør i det daglige holdes med en børste, en flad pigbørste samt en underuldskam og en almindelig kam. For at opnå det bedste resultat hos frisøren kan ejeren selv hjælpe meget til, for at få pelsen i bedste kondition. Hunden bør børstes grundigt igennem én gang om ugen, benhårene kan dog børstes hver dag (masseres med den bløde børste). Kroppen bør børstes først med den flade børste, derefter bruges kammen. Dette gælder også hoved og front, men IKKE skæg, som behandles med samme forsigtighed som benhårene! Herefter lægger man forsigtig underuldskammen skråt mod hundens hud, og man benytter den som en ekstra kam.
Hvis meget underuld følger med, bør man afulde et par gange. Hvis kammen er uden uld, er det bedst at springe denne del af pelsplejen over til næste trim, og rådføre sig med trimmeren.
Benhårene børstes først med hårbørsten, dernæst med den flade pigbørste og afsluttes med kam. Meget stride benhår kræver en let hånd, da de nemt knækker. En god oliespray på benhår og skæg er med til at bevare dem intakt og konstant smidige.

Cairn terrier

 

West Highland White terrier

 

Ruhåret foxterrier

 
Hundesalon Bjeff | CVR: 39 48 60 40 | Pantonevej 10, 6580 Vamdrup  | Tlf.: 61 66 14 68